En hverdag uden skole med Anne Skare Nielsen

9Aug

Er du usikker på fremtiden for dine børn hvis du vælger unschooling ?

 

Tænker du over om de vil kunne klare sig i vores samfund og vores verden ?

 

Usikkerheden og tvivlen kan være stor når du vælger at gøre noget andet end resten af vennekredsen og familien. Måske med den eneste grund - “Det føles rigtigt for os”. 

 

Jeg ønsker at min søn kan mærke sig selv og følge sin egen vej.

 

Men er der en fremtid i det ?

 

I dette afsnit snakker jeg med Anne Skare Nielsen. Hun er mor til fire drenge og bor sammen med sit livs kærlighed i Dragør. Hun er fremtidsforsker og har firmaet “Future universal” sammen med sin bror Henrik Hovgaard. Sammen har de skrevet bogen “Fremtidssans”.

Fremtidssans er at bruge Mind, Body & Soul som sit personlige kompas. 

I 2015 skrev Anne om de 10 egenskaber børn ikke kan undvære i fremtiden. Det gav mig tryghed i at der var en anden vej end skolen. En hverdag med interessebaseret og selvstyret læring, sammen med andre.

Du kan læse artiklen her:

https://www.denoffentlige.dk/fremtidsforsker-10-egenskaber-fremtidens-boern-ikke-kan-undvaere

 

Er du nysgerrig efter mere med Anne og Henrik ?

https://universalfuturist.com/da/

Du kan købe deres bog via hjemmesiden eller låne den på biblioteket. 

En hverdag uden skole med Soffie Bonde

4Aug

Under corona, i foråret 2020, var børnene i Danmark hjemsendte fra skole.

 

Soffie og hendes mand oplevede et bedre nærvær og større føling med pigernes hverdag.

 

Da pigerne startede i skole igen kunne den ældste ikke huske hvad "Ronja røverdatter" handlede om men istedet var opmærksomheden på det sociale i klassen, og i matematik var fokus på hvor langt hun var iforhold til de andre i klassen.

 

Soffie og hendes mand kunne ikke lide den udvikling, og gik derfor igang med at undersøge deres muligheder for at få nærværet og pigerne hjem igen.

 

Det blev starten til en hverdag uden skole for dem. 

 

Soffie fortæller i dette afsnit helt konkret:

 

Hvad de gjorde da de lagde budget.

Hvordan hun forsøger at strukturere en hverdag der tilgodeser pigernes forskellige behov.

Hvordan hun vil lave dokumentation til tilsyn.

Hendes egene mønstre og deschooling.

 

Samt en bevidsthed om at selvstyret læring ikke kommer fra den ene dag til den anden.

 

Soffie Bonde kan kontaktes via facebook og instagram hvor hun viser deres nye hverdag uden skole.

 

https://www.facebook.com/soffie.bonde

 

https://www.instagram.com/soffie_bonde/

 

 

 

 

En hverdag uden skole med Mie Storm

27Jul

Indenfor det seneste år har Mie oprettet sit eget firma. Hun er mor til Thor på snart 5 og Isolde på snart 3 år. Sammen med faren skaber hun den indkomst der kan få deres hverdag uden institution og skole, til at hænge sammen. 

 

Vidste Mie og hendes mand, at dette var måden de ønskede at være familie på inden de blev forældre ?

 

Og hvordan er det som mor, at stå med det ene ben i arbejdslivet og det andet hjemme hos børnene i hverdagen ?

 

Vi snakker om de rollemodeller vi selv er for vores børn, og det arbejdsmarked vi også ønsker at være en del af, men samtidig oplever skal laves helt om.

 

Mie Storm, er stifter af Kulturkritiskforum, og formidler en kritisk tilgang til den dominerende kultur, samfundsmæssige tendenser og politisk diskurs i Danmark, hvor familiemedlemmer lever store dele af døgnet hver for sig, små børn institutionaliseres inden for deres første leveår, intuition overdøves af kulturen og arbejde ophøjes til meningen med livet – og derved opskriften på lykke.

 

Mie Storm udgiver foredrag, podcast, klumme i Politikken, afvikler kurser og grundforløb. Al formidling sker fra et anvendt filosofisk perspektiv.

 

Mie Storm kan kontaktes via hendes hjemmeside https://www.kulturkritiskforum.dk/, instagramprofil https://instagram.com/kulturkritiskforum?igshid=tdt9moue3vdt og på facebook https://www.facebook.com/kulturkritiskforum/

En hverdag uden skole med Luna Maj Vestergaard

29Jun

Worldschooling eller unschooling udenfor Danmarks grænser men stadig med bopæl og tilsyn i Danmark - hvordan fungere det ?

Luna Maj Vestergaard er mor til fire børn på 20, 15, 12 og 9 år. Alle er vokset op udenfor institutionslivet og har aldrig gået i skole. Hun har dermed 20 års erfaring med unschooling og er lige nu i Danmark. 

Vi snakker om hendes erfaringer med tilsyn og hvordan hun får skabt en indkomst. Og når det giver mening hjælper børnene til og familielivet og arbejdslivet flyder derfor sammen. 

Lige fortiden laver hun workshop rundt omkring i Danmark med "Unjobbing" hvordan man står af hamsterhjulet og skaber en hverdag med mere tid til det der er vigtigt.

Luna kan kontaktes via hendes hjemmeside  https://etlivifrihed.dk/ og svare gerne på spørgsmål om unschooling, worldschooling og unjobbing.  

Vært: Tina Fuglsbjerg

Producent : Tina Fuglsbjerg

En hverdag uden skole med Anna Vincentz

26May

Hos Anna, hendes mand og deres to børn er det noget de leger. Begge børn er i skolealderen og de unschooles.

De har prøvet det af siden sommerferien, fordi skolerne i området ikke levede op til Annas og hendes mands forventninger. Og de fortsætter med at lege, men kun så længe det er sjovt og fungere for alle i familien. 

Anna er familie- og parterapeut og har gang i flere projekter i Børnenes Hus i Helsingør. De er begge selvstændige, så hvordan får de hverdagen og økonomien til at hænge sammen med børnene hjemme ?

Hvad er deres erfaringer med tilsyn og dokumentation ?

Og hvordan har deres familie og venner reageret på at de tog børnene ud af skolen ?

Er du interesseret i at høre mere om Anna eller stille hendes spørgsmål så kan hun kontaktes via hendes Instagramprofil, Facebook eller hendes hjemmeside:

https://annavincentz.dk/

En hverdag uden skole med Mette Cerandi

26Apr

Hvordan håndterer vi det, at gøre noget andet end normkulturen, noget andet end resten af flokken, når vi vælger en hverdag uden skole ?

Hvordan håndterer vi andres reaktion på vores valg ?
Hvilke følelser og tanker er det der er på spil i os ?
Og kan vi træne vores hjerne til at navigere i kaos og gøre noget andet end vi plejer ?

Mette Carendi er cand. mag i psykologi med speciale i følelser og tilknytning, og er rådgiver, underviser, forfatter og foredragsholder. Hun har skrevet bogen Harmoniske Unger og Tænd for forbindelsen – forstå tilknytningens kunst. Hun har virksomheden Human Emotions og vi snakker om de følelser der er på spil, og hvordan vores hjerne reagere når vi vælger at gøre noget andet end resten af flokken.

Mette kan kontaktes her: 

https://mettecarendi.com/

https://www.facebook.com/mettecarendicom/?epa=SEARCH_BOX

Vært: Tina Fuglsbjerg

Producent: Tina Fuglsbjerg

En hverdag uden skole med Rebecca Jean-Charles

19Apr

Hvordan kan jeg få muligheden for et fællesskab med ligesindede i et internationalt miljø, uden at forlade Danmark ?

En mulighed er Bornholm. Her er bor Rebecca alene med sine to børn. Hun finder alligevel tid til at hjælpe andre der vil i gang med unschooling på Bornholm og har derfor lavet en hjemmeside der besvare de ofte stillede spørgsmål hun får om unschooling og Bornholm. Hjemmesiden er på engelsk fordi der bor og kommer flere familier fra Sverige, Norge og Tyskland til øen. Lige nu er de ca 30 familier samlet på øen.

Om sommeren er der en festival for unschooler, worldschooler og hjemmeskoler "Ask- the gatering" på Bornholm, som Rebecca også er med stifter af. I år er der 200 tilmeldte fra både Danmark og andre steder i verden.

 

Rebacca kan kontaktes her:

https://unschoolingbornholm.dk/

Festival for unschooler, worldschooler og hjemmeskoler : Ask-the gatering

https://askthegatheringdk.wixsite.com/2020?fbclid=IwAR1U0V4gVCjtkk7L7UsFGqdxcjGbuGCbR9-tlcd1LhPoGcLDrQgSq8PCV6o

Dansk dokumentar om Friskoven økolandsbyen på Bornholm:

https://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&serienavn=Reportagen&id=759811&fbclid=IwAR2uF2E5Rnx3VvHDdQr-82Tar7WLieL1uKPZRy8RWpk4MDv_UkO7emWgbCo

 

Vært: Tina Fuglsbjerg

Producent: Tina Fuglsbjerg

En hverdag uden skole med Anne Damgaard Liberté

9Apr

Økonomien er tit en udfordring for de fleste når den ene eller begge forældre skal gå ned i tid for at være hjemme med børnene.

I dette afsnit snakker jeg med Anne Liberté Damgaard. Hun bor i en autocamper med Nick og deres 5,5 årige søn. Hun arbejder og Nick tager uddannelse. Når deres søn skal starte med unschooling flytter de til et stort fællesskab med andre ligesindede på Bornholm.

Anne fortæller hvad et bæredygtigt liv er for dem og hvordan hun gerne vil give det videre til andre gennem et 14 dages gratis forløb. Hun er desuden livs- og buinessmentor og har mange års erfaring med at hjælpe andre med at se deres arbejds- og karriereliv på en ny måde, samt givet konkrete råd og erfaringer til at få skabt en indtjening.  

 

https://www.anneliberte.com/

https://www.facebook.com/annelibertebusinessmentor/

https://www.instagram.com/anneliberte_businessmentor/

 

Vært: Tina Fuglsbjerg

Producent: Tina Fuglsbjerg

En hverdag uden skole med Vanilla Sommer

4Apr

Hvordan ser unschooling så ud i hverdagen hos en hel almindelig familie ?

På Instagram er profilen Unschooling_paa_dansk, her er Vanilla Sommer bagved. Hun er mor til 5 og unschooler de to mindste efter mistrivsel i skolen. 

Hun fortæller om sine oplevelser med unschooling og deler de bekymringer og overvejelser hun havde i starten. Kan jeg finde ud af at hjemmeskole og hvad vil det egentlig sige ? Og hvilken fremtid venter mit barn, når det er udenfor skolesystemet ?

Vanilla deler sine erfaringer med tilsyn og dokumentering, og læser deres seneste tilbagemelding fra tilsynsførende.

Derudover giver hun en række anbefalinger på både film og bøger der kan hjælpe med at forstå unschooling, deschooling og børnenes behov for leg.

Vanilla Sommer kan kontaktes her og deler jævnligt ud af anbefalinger til andre profiler, bøger og film:

https://www.facebook.com/vanilla.sommer?ref=br_rs

https://www.instagram.com/unschooling_paa_dansk/

 

Vært: Tina Fuglsbjerg
Producent: Tina Fuglsbjerg

En hverdag uden skole med Morten Holmstrup

26Mar

I min undersøgelse af hvad unschooling er og hvordan det fungere i hverdagen fandt jeg hjemmesiden https://unschooling.dk/ som Morten Holmstrup har lavet. 

Morten er desuden læringskonsulent og tilsynsførende, så i dette afsnit snakker vi om alle de praktiske ting og typiske spørgsmål om unschooling.

I Danmark er der undervisningspligt ifølge loven men hvad vil det sige, hvordan foregår det rent praksis med kommunen og tilsyn ? Og hvad gør jeg hvis mit barn ikke kan læse som 8-årig ?

Hvordan dokumenter jeg mit barns læring, og hvad vil det sige at snakke "skolsk´" ?

Hvordan oplever han descooling i praksis ?

Socialisering er en af de største myter i forbindelse med unschooling, men er det virkelig kun muligt at blive socialiseret i en institution ?

Vi kaster også et blik på baggrunden og jeg er nysgerrig på at høre hvordan unschooling startede i 1960érne og hvem var John Holt ?

Morten kan desuden kontaktes her og svare i forbindelse med corona gerne på spørgsmål:
Hjemmesider: https.//mortenholmstrup.dk og https://unschooling.dk 
Facebookside: https://www.facebook.com/mortenholmstrup.dk 
Instagram: https://www.instagram.com/mortenholmstrup/

Morten har lanceret Det Gode Tilsyn som videostream - den finder du inde på https://mortenholmstrup.dk/det-gode-tilsyn

Vært: Tina Fuglsbjerg
Producent: Tina Fuglsbjerg

- Older Posts »

Play this podcast on Podbean App